Hva er smålån?

låne-penger

Hva er egentlig smålån? Har du også lurt på det? Enkelt fortalt så er det rett og slett slik at forbrukslån kommer med mange ulike navn. De aktørene som velger å kalle produktet sitt for smålån gjør det gjerne for å markere at de jobber med små lånebeløp, kanskje helt ned i 1 000 kr. Men, det er også mange som tilbyr smålån på 400 000 kr, og da er beløpet i realiteten ikke særlig smått lenger. Problemet med alle disse navnene på mer eller mindre samme sak er at det virker mer forvirrende enn oppklarende. Vi skal her ta en nærmere titt på konseptet som kalles for smålån.

Hvordan fungerer smålån?

Som du kanskje da allerede har forstått, så er et smålån det samme som et forbrukslån. Du kan godt si at forbrukslån er det generelle navnet, og så er smålån fortrinnsvis navnet lånetilbyderne bruker på de mindre lånebeløpene. Det fungerer uansett på akkurat samme måte. Du må sende inn en søknad, og dette gjør du stort sett elektronisk ved å fylle ut søknaden du finner på bankens nettside. Når det kommer til de helt små beløp, er det også flere aktører som tilbyr deg å søke om dette per sms. Den aller største forskjellen mellom smålån og vanlige forbrukslån er at nedbetalingen på disse mindre beløpene ofte kan gå over så kort tid som noen få måneder. På et forbrukslån vil du gjerne ha opptil femten år på deg med å tilbakebetale lånebeløpet.

Så er det renten. Du kommer ikke unna den her heller. Ofte så er det slik at jo mindre beløp du låner jo høyere blir renta. Banken tar seg nemlig godt betalt for å låne deg en liten sum over kort tid. Ofte kan rentesatsen på smålån ligge på rundt 30 %. Når nedbetalingstiden du får tildelt er relativt kort, utgjør renta en stor andel av summen som skal tilbakebetales.

Smålån er et forbrukslån og et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det at du ikke må gi pant for lånet forenkler prosessen og gjør at lånet kan utbetales raskere. Ikke er det noen som bryr seg om hva du gjør med pengene heller. Men det banken mangler i sikkerhet tar de altså igjen i renter. Det er fordi at det å låne penger uten sikkerhet innebærer risiko av en viss størrelse, og den vet bankene å ta seg betalt for. Dermed tar de høyere rente for et forbrukslån enn det de gjør når de låner ut penger til bolig eller bil, der de jo har pant i gjenstanden du erverver med pengene. Derfor vil du nok se at rundt 15 % er en ganske vanlig rentesats for et alminnelig forbrukslån, og smålån vil gjerne ha en rente på rundt 30 %. Noe av denne renteutgiften kan selvsagt trekker fra på selvangivelsen, men husk at jo mer du betaler i rente og jo lengre tid du bruker på tilbakebetalingen dess dyrere blir lånet i sin helhet.

https://sites.google.com/view/kapitalkassen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *